- Paimama viena dalis liepų žiedų ( paprastai – tai pusė arbatinio šaukštelio stiklinei šilto vandens) ir dvi dalys ( vienas arbatinis šaukštelis ) susmulkinto ąžuolo žievės. Po to pridedame pusę šaukštelio natūralaus medaus. Ir šiuo tirpalu, (esant 36-37 laipsnių C) skalaujama gerklė. Tai padeda netik nugalėti peršalimo virusus, nuo kurių – pilnos gerklos, bet ir įveikia anginos uždegimą, kovojant su vaikų ir suaugusių sloga.
- Dar vienas skalavimo būdas: į stiklinę įdedame dvi dalis liepžiedžių ir tris dalis ramunių žiedų. Įdedame pusė šaukštelio medaus. Visa tai šiltu vandeniu skalaujama gerklė.
Apžvalga. Dar kartą apie bites ir jų produktus
Apie bites ir medų galima ir reikia kalbėti nuolat, kad vis daugiau mūsų skaitytojų susipažintų ir galbūt , pakeistų savo vartojimo įpročius.
…Todėl dar kartą surašiau populiarinimo straipsnelį, ką teko pačiam patirti pačiam bitininkaujant ar perskaičius kitų bitininkų ir mokslininkų įžvalgas.
…Pakeistų savo vartojimo įpročius mažiau, ar iš vis nenaudotų cukraus. Ypač pastaraisiais metais, kai mūsų ūkininkai vis mažiau augina cukrinių. Ir cukrus tampa įvežtiniu – nežinia kokiu.
Medus yra pats paslaptingiausias produktas pasaulyje. Kokia ilga ir turtinga medaus istorija. Medų šį gyvybingumo produktą jau vartojo pirmykščiai žmonės.
Šiandien medus ir kiti bityno turtai panaudojami gydymo ir profilaktikos tikslams. Apiterapija – ( ,,,apis“ – bitė , lot.) tolydžio išsikovoja vietą oficialiojoje ir liaudies medicinoje.
Pagal archeologinių kasinėjimų duomenis nustatyta, kad ,,skraidančios gražuolės‘ Žemėj e atsirado maždaug prie 50 milijardų metų.
V. Juraitis įsitikinęs, kad apie bites ir medų galima ir reikia kalbėti nuolat, kad vis daugiau mūsų skaitytojų susipažintų ir galbūt, pakeistų savo vartojimo įpročius, atrastų naujų vertingų produktų
Prijaukino bites ir šilkverpius
Ir džiugu pažymėti, kad iš visų vabzdžių tik bites ir šilkverpius žmogus sugebėjo prisijaukinti ir panaudoti savo ir , galbūt bičių ir šilkverpių, gerovei. Šiandien turime medaus ir natūralaus šilko.
Istorikai teigia, kad prieš 3500 metų prieš mūsų erą Egipte ir Asirijoje buvo gerai išvystyta bitininkystė.
Bite garbino ir baltų, lietuvių protėviai, meldėsi deivei Austėjai. Apie bičių produktų teigimą poveikį rašoma graikų ir romėnų raštuose, talmude, korane. O faraonų valdymo laikotarpiu medus buvo naudojamas žaizdų gydymui, kūno ir intelektualinių sugebėjimų išvystymui.
Kaip ne kartą kalbėjome, medus išgaunamas bitėms perdirbant nektarą arba lipčių (lipčius-saldžios lapuočių lapų sultys, apdorotos vabzdžių lervų.)
Bitės kruopščiai renka ir perdirba nektarą surinktą iš žiedų prideda daugybę fermentų, kurių dėka nektaras tampa šviežiu medumi – tirštoku, skaidriu ir aromatingu saldumynu. Priklausomai nuo medunešio ganyklų ir laikmečio medus būna nuo balzgano šviesaus iki rausvai gelsvo ir tamsiai rudo.
Galime tik pasidžiaugti, kad mūsų pramonės, technologijų kūrėjai dar nesugeba pakeisti bičių robotais. Nei viena laboratorija nepagamino dirbtinio medaus , kuris būtų lygiavertis – natūraliam.
Brandžiame bičių meduje yra 20 proc. vandens, o visa kita sudaro gliukozė, fruktozė, daugybę mineralinių substancijų, organines rūgštys, augaliniai baltymai ir kiti aktyvūs biologiniai komponentai, kurie harmoningai viena kita papildo ir yra labai naudingi žmogaus sveikatai.
Ilgiau saugant medų jis kristalizuojasi ( liaudiškai kalbant sucukrėja, bet tai nėra minusas ar trūkumas).
Keletas medaus rūšių
Kalbant apie medaus rūšis reikia pažymėti, kad yra monofloriniai medūs ( surinkti iš vienos rūšies augalų pvz. Iš liepų, kaštonų) ir polifloriniai ( surinkti iš įvairių tuo metu žydinčių augalų, vadinamasis pievų ir miško medus).
Medaus kilmė yra ypatinga, fenomenali, ji neturi analogų. Surinktą nektarą iš medunešio žiedų bitės – darbininkės stebuklingus būdu, kuris dar nėra ištirtas iki smulkmenų, paverčia tiršta mase. Ir ši masė turi stebuklingų sveikatinančių savybių.
Ypač geras , kaip rodo praktika, gegužės medus. Taip pat nemažiau vertingas. Pievų (padeda sustiprinti kvėpavimo takus). Miško medus ( jo privalumas – stiprina visą organizmą).
Akacijų medus – tai viena geriausių rūšių, gaunamas iš baltų ir geltonų akacijų žiedų. Skaidrus, kai kristalizuojasi surinktas iš baltų akacijų, jos išskiria daugiau nektaro, tampa baltas tarsi akinantis sniegas. Pasižymi antis tonizuojančiomis savybėmis. Vartojamas gydant skrandžio- žarnyno trakto , inkstų ligas.
Grikių medus – tai tamsokas, pereinantis nuo tamsiai gelsvos su rausvu iki tamsiai rudos spalvos. Savotiškas , turintis charakteringą aromatą ir specifinį skonį. Kas šį medų pamėgsta, negali be jo apsieiti. Šiame meduje yra didesnis kiekis proiteinų, geležies, rekomenduojamas su didele nauda vartoti esant mažakraujystei (anemijai).
Liepų medus – dėl savo pozityvių savybių vertinamas labai aukštai. Tinka peršalimui įveikti, kvėpavimo takams gydyti, įskaitant ir Covid 19. Tai ir prakaitą varantis medus.
Pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Padeda sustiprinti kraujagyslių sieneles, todėl gerai užsirekomendavo kovojant su hipertonijos ligomis ir sklerozės pokyčiais organizme.
Siekiant tapti aktyvesniems, sveikesniems
Rudenį , žiemą ir pavasarį – daugiau galimybių peršalti, kyla pavojų, kad virusai mus nugalės.
Kovojant su šiais pavojais naudinga skalauti gerkle su medumi ir priedais