Apžvalga. Dar kartą  apie bites ir jų produktus

Apie bites ir medų galima ir reikia  kalbėti nuolat, kad vis daugiau mūsų skaitytojų  susipažintų ir galbūt , pakeistų savo vartojimo įpročius. …Todėl dar kartą  surašiau  populiarinimo straipsnelį, ką teko pačiam  patirti pačiam bitininkaujant  ar perskaičius  kitų bitininkų ir mokslininkų įžvalgas. …Pakeistų savo vartojimo įpročius  mažiau, ar iš vis nenaudotų cukraus.  Ypač  pastaraisiais metais, kai  mūsų  ūkininkai  vis mažiau  augina cukrinių. Ir cukrus tampa  įvežtiniu – nežinia kokiu. Medus  yra pats paslaptingiausias produktas pasaulyje.  Kokia  ilga  ir  turtinga medaus istorija. Medų  šį gyvybingumo produktą jau vartojo pirmykščiai žmonės. Šiandien  medus ir kiti  bityno turtai    panaudojami  gydymo ir profilaktikos  tikslams.   Apiterapija – ( ,,,apis“  – bitė , lot.) tolydžio išsikovoja  vietą  oficialiojoje ir liaudies medicinoje. Pagal  archeologinių kasinėjimų duomenis  nustatyta, kad  ,,skraidančios  gražuolės‘   Žemėj e atsirado maždaug  prie 50 milijardų metų.
V. Juraitis įsitikinęs, kad apie bites ir medų galima ir reikia  kalbėti nuolat, kad vis daugiau mūsų skaitytojų  susipažintų ir galbūt, pakeistų savo vartojimo įpročius, atrastų naujų vertingų produktų Prijaukino bites ir šilkverpius Ir džiugu pažymėti, kad iš visų vabzdžių tik bites ir  šilkverpius  žmogus  sugebėjo  prisijaukinti ir  panaudoti savo ir , galbūt  bičių ir šilkverpių, gerovei. Šiandien turime   medaus ir natūralaus  šilko. Istorikai teigia, kad prieš 3500 metų prieš mūsų erą  Egipte ir Asirijoje  buvo  gerai  išvystyta bitininkystė. Bite  garbino  ir  baltų, lietuvių  protėviai,  meldėsi deivei Austėjai. Apie bičių produktų  teigimą poveikį rašoma graikų ir romėnų raštuose, talmude, korane. O faraonų valdymo laikotarpiu medus  buvo naudojamas  žaizdų gydymui, kūno ir intelektualinių  sugebėjimų   išvystymui. Kaip  ne kartą kalbėjome, medus  išgaunamas   bitėms perdirbant  nektarą  arba lipčių (lipčius-saldžios   lapuočių  lapų sultys,  apdorotos  vabzdžių lervų.) Bitės   kruopščiai   renka ir perdirba nektarą   surinktą iš žiedų  prideda daugybę fermentų, kurių dėka  nektaras tampa  šviežiu medumi –  tirštoku,   skaidriu ir aromatingu saldumynu. Priklausomai nuo medunešio ganyklų ir  laikmečio medus būna nuo  balzgano  šviesaus iki  rausvai  gelsvo   ir tamsiai rudo. Galime tik pasidžiaugti, kad mūsų pramonės,  technologijų kūrėjai dar  nesugeba   pakeisti bičių robotais. Nei viena laboratorija   nepagamino dirbtinio medaus , kuris būtų lygiavertis  – natūraliam. Brandžiame bičių meduje yra 20 proc. vandens, o visa kita sudaro gliukozė, fruktozė, daugybę  mineralinių substancijų, organines rūgštys, augaliniai baltymai ir kiti  aktyvūs biologiniai komponentai, kurie  harmoningai viena kita papildo ir  yra labai naudingi žmogaus sveikatai. Ilgiau saugant medų jis kristalizuojasi ( liaudiškai kalbant sucukrėja, bet tai nėra minusas ar trūkumas). Keletas medaus rūšių Kalbant apie medaus rūšis  reikia pažymėti, kad yra  monofloriniai  medūs ( surinkti iš vienos rūšies  augalų  pvz. Iš liepų,  kaštonų) ir polifloriniai ( surinkti iš  įvairių   tuo metu žydinčių augalų, vadinamasis pievų ir miško medus). Medaus  kilmė yra  ypatinga, fenomenali, ji neturi  analogų. Surinktą nektarą  iš medunešio žiedų bitės – darbininkės stebuklingus būdu, kuris dar  nėra ištirtas iki smulkmenų, paverčia tiršta mase. Ir ši masė turi stebuklingų sveikatinančių savybių. Ypač geras , kaip rodo praktika,  gegužės medus.  Taip pat  nemažiau vertingas. Pievų (padeda  sustiprinti kvėpavimo takus).  Miško medus ( jo  privalumas – stiprina visą organizmą). Akacijų medus – tai viena geriausių rūšių, gaunamas iš  baltų ir geltonų akacijų žiedų. Skaidrus, kai kristalizuojasi  surinktas iš baltų akacijų, jos išskiria daugiau nektaro, tampa  baltas  tarsi akinantis sniegas. Pasižymi antis tonizuojančiomis savybėmis. Vartojamas  gydant  skrandžio- žarnyno trakto , inkstų ligas. Grikių medus – tai tamsokas, pereinantis nuo tamsiai gelsvos  su rausvu iki tamsiai rudos spalvos. Savotiškas , turintis charakteringą aromatą ir specifinį skonį. Kas  šį medų pamėgsta, negali be jo apsieiti. Šiame meduje yra didesnis kiekis proiteinų, geležies,  rekomenduojamas su didele nauda  vartoti esant mažakraujystei (anemijai). Liepų medus –  dėl savo pozityvių savybių  vertinamas   labai aukštai. Tinka peršalimui įveikti, kvėpavimo takams gydyti, įskaitant ir Covid 19. Tai ir prakaitą varantis medus. Pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Padeda  sustiprinti kraujagyslių sieneles, todėl gerai užsirekomendavo  kovojant su hipertonijos  ligomis ir  sklerozės pokyčiais  organizme.  Siekiant tapti aktyvesniems, sveikesniems Rudenį , žiemą ir pavasarį –  daugiau   galimybių peršalti, kyla  pavojų, kad virusai mus  nugalės. Kovojant su šiais pavojais  naudinga  skalauti gerkle  su medumi ir priedais
  1. Paimama  viena dalis liepų žiedų ( paprastai   – tai pusė arbatinio šaukštelio stiklinei šilto vandens) ir   dvi dalys  ( vienas arbatinis šaukštelis ) susmulkinto  ąžuolo žievės. Po to pridedame  pusę šaukštelio natūralaus medaus. Ir  šiuo tirpalu, (esant 36-37  laipsnių C)  skalaujama gerklė. Tai padeda  netik  nugalėti peršalimo virusus, nuo kurių – pilnos gerklos, bet ir įveikia anginos uždegimą, kovojant su vaikų ir suaugusių sloga.
  2. Dar vienas skalavimo būdas:  į stiklinę įdedame  dvi dalis liepžiedžių ir  tris dalis ramunių žiedų. Įdedame pusė šaukštelio medaus.  Visa tai  šiltu vandeniu  skalaujama gerklė.
Bendro pobūdžio  stiprinanti priemonė Žinovai,  kalbėdami apie nuoseklią,  ne intensyvią pagalbą  ir  negalavimų profilaktiką, kuri yra  aktuali pagyvenusiems  žmonėms atkreipia dėmesį ,ar  reikėtų vartoti ne tik medų, bet ir žiedadulkes, duonelę, bičių pienelį. Nepamirškite, kad  vaško , surinkto nuo korių paviršiaus kramtymas –  tai ne kramtomoji guma, o puiki  gerkles ir dantų ligų  profilaktikos  priemonė. Bičių pienelis Vienas  iš svarbiausių ,,bičių fabriko“ turtų yra  bičių pienelis. Nuo senų laikų    ši gėrybė buvo pasiekiama tik  išrinktiesiems,  turtingiesiems. Ne veltui buvo vadinama – karališka. Dabar  tai daugeliui prieinamas  ir pasiekiamas produktas.  Tiems , kurie ir suvokia  jo vertę. Bičių pienelis   – tai produktas   bičių liaukų , esančių ties  tie žandikauliais,  išskiriamas   turinys. Tai  tiršta bespalvė masė , kurioje  sukaupta  didžiulė puokštė vertingiausių gyvybingumo  skatintojų : tai 20 rūšių amino rūgščių, angliavandenių,  neutralių riebalų,  nukleinių rūgščių, B grupės vitaminų, ir mikroelementų (magnis,  geležis , manganas, kalis, ir daugybė kitų nors  ir  nedideliais kiekiais). Ekspertai teigia, kad  būtent pienelio dėka , kuriuo yra maitinama bičių motina, ji išsaugo darbingumą dėslumą ilgus metus. Palyginkime:  bitė darbininkė  vasarą gyvena 30-35 dienas,  o motina , jei  ji nepakeičiama  kita, gali išgyventi  iki 6 metų. Bičių pienelio unikalumas  pasižymi tuo, kad  šis produktas  mus supančiame pasaulyje neturi  sau  lygaus.  Tyrimai  rodo, kad  bičių pienelis  gerina medžiagų apykaitą  ląstelėse.  Ir todėl  tai  ypač svarbus  veiksnys atitolinti  senėjimo procesus. Reguliuoja endokrininę sistemą, sumažina žalingo cholesterino kiekį, palaiko optimalų kraujo spaudimą, optimizuoja  galvos smegenų veiklą. Ką jau kalbėti apie  pienelio  suteikiančias  imuninės sistemos stiprinimo ir  antioksidacines savybes. Tai ypač aktualu vyresniojo amžiaus žmonėms, turintiems  chroniškų ligų. Palyginti neseniai  bičių pienelyje buvo atrasta  keletas baltymų darinių, aktyviai veikiančių prieš  virusines ir antimikrobines  organizmo reakcijas. Taip pat buvo atrasta viena iš amino rūgščių ( kolageno komponentas)  charakterizuojantis žmogaus amžių. Visai neseniai bičių pienelyje  buvo aptikti baltymai, kurie paveikia  kamieninių ląstelių atsinaujinimą. Panašūs baltymai yra ir žmogaus organizme ( vadinami regina). Šie abu baltymai užtikrina organizmo gyvybingumą, tokiu būdu suteikia galimybę juos  panaudoti  efektyvesnių vaistų kūrimui. Ir dar. Pagyros bičių pieneliui liejasi iš įvairių šaltinių. Štai prancūzų medikų duomenimis   ,, karališkoji žele“- tai  jį vadina   daugelis  vartotojų ,  atlikus tyrimą    daugiau nei tūkstančiui pacientų  ( 60 ir  vyresnio amžiaus) pastebėta    žymiai pagerėjusi savijauta,  jėgų padidėjimas, žvalumas ir  sumažėję  ligų pojūčiai, pagerėjęs apetitas ir miego kokybė. Atrodytų – stebuklų- stebuklas. Žinomi apiterapeutai  rekomenduoja  ( pasitarus su šeimos, gydytojais,  ir  konkrečių  ligų, širdies,  skydliaukės specialistais  periodiškai vartoti bičių pienelį  esant chroniškam hepatitui, kepenų cirozei , skrandžio opoms, stenokardijai, hipertonijos ligoms. Yra duomenų apie teigiamą bičių pienelio poveikį gydant cukrinį diabetą,  taip pat  apie  jo efektyvų panaudojimą    dermatologijoje ir kosmetologijoje. Todėl  naivus tikėjimas, kad  visos ligos, kurios atsirado dėl   ilgametės  blogos savo organizmo ir  dvasinės būsenos  priežiūros , – bus išgydytas   per  vieną akimirką- tarsi ,,burtininko lazdele“. Nugalėti ligą- taip pat reikalingas  ilgas, nuoseklus ir kantrus darbas ir tikėjimas sėkme.   Bičių pienelio  trapumas- pažeidžiamumas  Šviežias, tik ką surinktas bičių pienelis  yra  greitai  gendantis natūralus produktas. Jei  netinkamai  jį laikysime  greitai prarasime  gydomąsias ir profilaktines  jo savybes .  Būtina pažymėti, kad ir palankiomis bičių avilio  sąlygomis  pienelio   aktyvumas   pastebimai  ima mažėti  jau  per keletą valandų  bitėms  jį išskyrus- pagaminus. Štai kodėl labai svarbu iš anksto gerai pasiruošti  surenkat  ir po to  išsaugant  šį  vertingiausią bičių kūrinį. Yra keletas būdų kaip išsaugoti bičių pienelio savybes.  Jį laikant  stacionariame   šaldytuve – šaldiklyje – gerosios  savybės    išsilaiko   iki trijų mėnesių, bet ne ilgiau. Galima  šviežia bičių pienelį  sumaišyti  su šviežutėliu, tik ką išsuktu medumi maišant jį lygiomis dalimis ir laikyti  tamsioje   vėsioje aplinkoje.( šviesoje   gydomosios  mišinio savybės  greitai pranyksta). Ir dar. Čia –  ne reklaminis, o švietėjiškas straipsnelis. Negalima nepažymėti, kad  tokio aktyvaus preparato, kaip bičių pienelis, nesaikingas ir ne  nekompetetingas  vartojimas  gali išbalansuoti  žmogaus organizmą. Valentinas Juraitis