Ukmergės  ūkininkai – vartotojui. Trumpoji tiekimo grandinė

Kai važiuoji per Ukmergės rajoną  aplinkui pamatai vien lygumas. Plačiame horizonte akys užkliūva  už aukštaitiško stiliaus  kaimiškų namų, ir sodybas  supančių   ūksmingų jovarų, klevų.

Žemės čia – palyginti derlingos  –  tačiau kaimiečių  sodybose  didelių gamybinių pastatų, kluonų ir tvartų,  nesimato.

Matyt, dar  tebejaučiamas  kolūkinio kaimo palikimas, kai žemdirbiai šalia savo namų prižiūrėjo  tik nedidelius sklypelius.

Siesikų seniūnijoje  pirmiausia   dėmesį atkreipia  istorinis  krašto paveldas. Ypač Siesikų pilis- savo istoriją pasakojanti nuo XV amžiaus. Šalia pilies tebestovi dvaro sodybos ūkiniai pastatai, kur  buvo ruošiami pašarai, gaminamas maistas.

Šio krašto ūkininkai  puoselėja senąsias  maisto gamybos tradicijas.

xxx

Štai Mikėnų kaime ekologinio ūkio savininkas Nerijus  Kriaučiūnas  senoviniu būdu kepa duoną. Kepa jau daugiau dvidešimt metų.

Tai pilno grūdo  ruginė duona,  iškepta nenaudojant cukraus ir kitų  konservantų. Duona, su raugu iš rugių,  iškepta  kaimiškoje malkomis kūrenamoje krosnyje.

Tai kitokia  duona nei kepama elektrinėse krosnyse, didelėse kepyklose. Visa tai suteikia  gaminiui  daugybę ypač vertingų  skonio  bei sveikatingumo savybių.

Naminė duona, atlydėjo  Nerijų nuo vaikystės. Iš kartos į kartą tokio papročio laikytasi  Kriaučiūnų šeimoje, jų šeima valgė tik savo keptą… Močiutė Marija, o vėliau mama, visada kepė duoną. Vėliau  išmoko kepti sūnus.  Nerijui  Kriaučiūnui tai tapo ne vien tradicijos tąsa, bet ir amatu bei verslu.

Kepdamas duoną ir  ekologiškai ūkininkaudamas Nerijus išbandė  įvarius  kelius. Bandė plėtoti  etnografinį turizmą atkurtoje autentiškoje aukštaičių sodyboje, lankytojams pasakojo ir rodė kaip kepama duona.

Dabar,  dirbdamas pagal trumpąją tiekimo grandinę Nerijus dažniausiai prekiauja Vilniuje Užupio Tymo turguje ir Kaune  aikštėje prie pilies.

Duonos kepimas – aukštos kvalifikacijos amatas. Ir šis darbas turi atsipirkti. Bet ne visada taip atsitinka. Nerijus valdo 50 ha ūkį. Tai-nei smulkus, nei  stambus  ūkis. Lyg ir tarpinė grandis.

Todėl sunku  atitikti reikalavimus siekiant  Europos Sąjungos paramos. Vienu atveju jo ūkis būna per mažas, o  kitu atveju – per didelis. Formalumai ir biurokratija neretai atmuša norą dalyvauti projektuose.

O ką galima būtų pagerinti plėtojant  trumpojo tiekimo grandinę?

Nerijus sako, kad, geranoriškas pastangas turėtų parodyti  ne tik Žemės ūkio ministerija ir NMA, bet ir savivalda. Savivaldos požiūris į prekiaujančius ūkininkus – taip pat labai svarbus.

Štai  Kauno miesto savivaldybė  nuo kitų metų ūkininkams  pakelia  prekybos plotų kainas  net dvigubai. Už autobusiuko stovėjimą per dieną teks mokėti 60 eurų. O už kiek  ūkininkas parduos duonos? Ar ūkininkų miestuose  nesumažės?

xxx

Žalgirių kaime  jau aštuoniolika metų veikia Genovaitės Sakalauskienės ekologinis ūkis, auginantis uogas ir daržoves.

Ūkininkė dirba 35 ha žemės. Užsiima ne tik auginimu, bet ir gamyba, socialine, šviečiamąja veikla. Sėkmingai  įvykdė keletą  investicinių projektų. Įsisavinusi gautą paramą ji savo produkcijai  suteikė patraukią  prekinę išvaizdą. Įvairių dydžių stiklainiai su skoningo dizaino etiketėmis pirkėjui suteikia daugiau informacijos, byloja apie ekologišką  auginimą.

Šios prekės yra sufasuotos „Genutės uogainės gamyklėlėje“.

Šiemet Genovaitė  dalyvavo Berlyne tarptautinėje žemės ūkio produktų parodoje „Žalioji savaitė“.

Vokietijos rinkai ji pristatė ekologiškas uogienes. Jos gaminių vitrinoje – bruknių, mėlynių, šaltalankių, juodųjų serbentų, erškėtuogių uogienės.Ekologinio ūkio šeimininkė į mugę vyko tikėdamasi užmegzti kontaktų ir pradėti prekybą su vokiečiais.

O Lietuvoje   jai svarbu  išaugintą  derlių  kuo greičiau  ir be tarpininkų pristatyti vartotojui. \

-Trumpoji tiekimo grandinė,yra gera galimybė realizuoti savo užaugintą ir perdirbtą produkciją tiesiai į vaikų darželius, kitas įstaigas ,- sako Genovaitė .

Dirbant atsakingai ir kokybiškai – užsimezga nuolatiniai, ilgalaikiai ryšiai.

O  tai yra sėkmės garantija.