Žiemos ir ankstyvo pavasario mėnesiais verta pasirūpinti, kiek ir kokios taros prireiks supilant ir realizuojant medų per artėjantį medunešį.
Bitynai.lt pasidomėjo, ką apie tai galvoja ir planuoja, kokią patirtį sukaupė bičiuliai bitininkai.
Čia nekalbėsime apie stambiuosius, kurie medų fasuoja į kelių šimtų talpos plastmasines statines ir realizuoja supirkėjams urmu, eksportuoja į užsienį.
Nemažas rūpestis kaip supilstyti medų ir pateikti klientui yra mažų ir vidutinių bitynų šeimininkams , kurių ūkis 10 –50 šeimų.
Prasidedant sezonui reikia apskaičiuoti kiek naujų avilių ir naujų šeimų šiemet planuojame turėti. Ir kiek papildomos taros medui pilstyti reikės.
Plastmasė, ar stiklas
Kyla klausimas kokią tarą rinksimės, plastmasinę ar stiklinę?
Nedidelių bitynų šeimininkai parduodami medų kaimynams, draugams, artimos aplinkos klientams siekia pabrėžti savo medaus išskirtinumą, ekologiškumą , natūralumą. Ir be abejo medų fasuoja tik į stiklinę tarą.
Beje, pretenduojantiems tapti ekologiškais plastikinė tara – netinkama.
Stiklas.Tai dažniausiai naudojami puslitriniai ir 0,7 l. talpos stiklainiai, talpinantys 0, 7 ir 1 kg medaus.
Taip pat naudoja ir mažesnes talpas, kurios labai tinka dovanoms, suvenyrams, bei mėginiams.
Bičiulė Irena nuolat prekiaujanti sostinės turgavietėse, o bityną laiko Ignalinos krašte, sako naudojanti tik naujus įvairios talpos stiklainius, kuriuos prieš supilstymą dar kartą išplauna ir iškaitina orkaitėje. Taigi medus, būdamas savo prigimtimi ir pats stiprus dezinfekuotojas, patenka į sterilią aplinką.
Stiklinė – nauja ar naudota?
Dauguma nedidelių bitynų savininkų sėkmingai naudoja ir antrinę stiklo tarą. Tuo labiau, kad taupymo ir racionalaus gyvenimo būdas vis labiau skatintinas mūsų visuomenėje. Juk visi dabar esame atliekų daugintojais, kasdien išmetame kalnus nereikalingų pakuočių
Bičiulis Arnoldas iš Kauno pasakoja, kad jam stiklinę tarą surenka daugiabučio kaimynai. Jam telieka nuo ,,augurkėlių”, ,,grybukų“ stiklainių nuplauti etiketes ir vėl kaimynams perduoti supilstytą medų. Arnoldas džiaugiasi, kad stiklainių valymas ir plovimas jam savotiška relaksacija po alinančių kompiuterinių darbų. Tam jis sėkmingai naudoja karštą vandenį ir valgomąją sodą.Viskas – ekologiška ir jokių sintetinių ploviklių.
Bičiulė Sigita iš Širvintų skeptiškai žiūri į naudotus stiklainius, nors neneigia, kad jie švarūs ir sterilūs. Į juos pilsto medų tik savo reikmėms, o pardavimui ir dovanoms naudoja naujus. Mat, anot bitininkės, jie labiau blizga ir gražiau atrodo.
Kiti sako, kad geriausias ploviklis yra medus. Jei truputį nepagailėsi ir medumi plausi, stiklainiai bus švieži ir blizgantys.
Bičiulis Viktoras, didžiuojasi savo medumi ir sako, kad jo bitės medų renka Labanoro giriose Švenčionių rajone. Tačiau jis beveik visą medų pilsto į plastikinę 1 kg talpos tarą. Mat dauguma jo klientų – Britanijos ir Vokietijos, Olandijos mūsiškiai emigrantai. Jis pristato medų į emigrantų parduotuves. Plastinkinėse talpose vežti šimtus kilometrų nedideliu autobusiuku – patogiau, saugiau, išvengiama dūžių.
Pilstymo ir svorio neaiškumai
Ne vienas klientas pirkdamas medų atkreipia dėmesį , kokia stiklainio talpa.
Liaudiškai vadinami ,,puslitriniai“ ne visuomet būna pusės litro talpos. Stiklainio dugne paprastai būna gamintojo stikle išlietas užrašas: 500 ml arba 450 ml.
Atrodo, panašūs, bet iš tikro yra skirtingos talpos. Pilstant medų į tokius ,,puslitrinius“ būna 50 g. skirtumas. Pirkėjo nenaudai.
Tai reikėtų pažymėti ir etiketėje, sąžiningumo ir solidumo vardan .
Bitininkui tenka gamintis ir skirtingas etiketes.
Ir dar. Pasirodo, kad skirtingas medus turi ir skirtingą lyginamąjį svorį. Taigi bendraujant su pirkėjais asmeniškai, niekas gramų nesveria, tenka diplomatiškai varijuoti ir kainomis.
Apibendrinant reikėtų pasakyti, geriausia išeitis pirkti naują standartinės talpos tarą, tuomet nebus problemų išpilstant , fasuojant medaus kiekius.