Vilniaus susivienijimo ataskaitinis. Dainiaus Noreikos paskaita apie midų

Ataskaitinio susirinkimo metu

Vilniaus bitininkų susivienijimas vienas gausiausių –  skaičiuoja 178 narius. Į ataskaitinį  susirinkimą, jei visi būtų atvykę,  būtų netilpę salėje-vestibiulyje Jono Ivaškevičiaus  mokykloje.  Atvyko į posėdį  deleguoti atstovai. Susivienijimo pirmininkas  Gediminas  Kašėta savo pranešime paminėjo svarbiausius nuveiktus darbus, pasidžiaugė, kad  organizacijai priklausanti  parduotuvė ,,Bitinėlis“ , nors  neuždirbo  didelio pelno, veikė ne nuostolingai. Revizijos komisijos pirmininkas  Antanas Gonta  papasakojo apie  finansinę susivienijimo būklę, kiek lėšų surinkta už nario mokesčius,  kiek gauta paramos iš valstybės institucijų , kompensacijų už vaistus bitėms, kiek  liko  kasoje. Susirinkimui pirmininkavo Gintautas Baublys.  Vilnijos regiono bitininkai, kuriame  susibūrę  ne tik  sostinės Trakų, Rūdiškių bičiuliai, dar pernai   nubalsavo   už 30 eurų  nario metinį  mokestį. Tai žymiai daugiau , negu bičiuliai  įsipareigoja kitose  šalies draugijose ir  tų kelių eurų nesugeba surinkti.  Vilniečiai šia prasme yra pareigingesni ir disciplinuoti, o sukauptos nario  mokesčio lėšos  leidžia organizuoti renginius.

Xxx

Po susirinkimo  bičiuliai išklausė Dainiaus Noreikos paskaitą  apie midų ir midaus gamybą.   Bičiulis Dainius – ilgametis  ir nuoseklus   midaus  propaguotojas, kalbėdamas susirinkusiems jis apgailestavo, kad  mūsų šalyje šis gėrimas dar netapo populiarus kaip senaisiais LDK ir Didžiojo kunigaikščio Vytauto laikais. Tačiau kaimyninės  vidurio Europos  šalyse, taip pat ir Lietuvoje pamažu skinasi kelią ir  siekia pastūmėti į šalį nesaikingą  degtinės ir alaus vartojimą.

Dainius Noreika  pripažintas  midaus  gamintojas ir vyndarys, jo pagamintas  midus  nuolat laimi prizines vietas ir aukštus įvertinimus  šios srities šalies ir tarptautiniuose  konkursuose.  Pranešėjas  apžvelgė  midaus gamybos būdus, pasidalijo žiniomis ir patirtimi,  pažymėdamas, kad  midaus kokybę  lemia ne vienas ir ne du veiksniai. Tai ir medaus  rūšis, jo kokybė, mielių panaudojimas ir proceso kontrolė. Tolydžio  įsitraukiant į midaus gamybą  svarbu  išsiugdyti  saiką, kompleksiškumo pajautimą, bet vis tiek midus, kiekviena partija,  gimsta  nors šiek tiek, bet vis kitokia, kalbėjo pranešėjas. Paskaita sulaukė didelio  bičiulių susidomėjimo, tikėkimės  praturtins  vaišių tradicijas ne tik tarp bitininkų.

Valentinas Juraitis

Dainiaus paskaita sulaukė didelio  bičiulių susidomėjimo.

Renkant nario mokestį