Apiterpijos ir aromaterapijos, fitoterapijos kongresas – konferencija Rumunijoje

Šių metų gegužės pabaigoje 24-27 d. įvyko antrasis kongresas – konferencija Kontancijos mieste ,įsikūrusiame prie Juodosios jūros. Šiame mieste veikia pats didžiausias laivų uostas Juodojoje jūroje.

Renginio organizatorius – Dr. Stefan Stângaciu Rumunijos apiterapiautų asociacijos prezidentas.

Renginyje iš viso dalyvavo apie šimtą dalyvių iš UK, Rumunijos, Turkijos, Švedijos ir Lietuvos.Lietuvos delegacija buvo pati gausiausia, 19 dalyvių.Iš kitų valstybių atvyko vos po 1-2 delegatus.Tokia gausi Lietuvos delegacija vyko, nes Lietuvos apiterapiautų asociacija parašė projektą ir gavo finansavimą išvykai pagal NMA bitininkystės programą. Vyko Gediminas Bauža, Gediminas Olsevičius, Juozas Norinkevičius, Roma Mačienė, Jadvyga Žilinskienė, Edita Kizlienė, Laura Bauman, Margarita Petraitienė, Mindaugas Čaplikas, dr. Povilas Kalesinskas, Rima Dovydaitienė, Rimantas Zablackas, Rita Markauskienė, Rūta Kizlaitė, dr. Algirdas Amšiejus, dr. Justinas Kretavičius, Viktorija Šerkšnienė irkiti.

Buvo skaitomi pranešima į Rumunų ir anglų kalbomis, skaidrės demonstruojamos taip pat abiem kalbomis.

Be paskaitų, paskutinią dieną buvo surengtas workshopas, kai buvo pristatoma gydymas bičių įgėlimais – akupunktūra, grožio terapija moterims, bičių terapija bičių produktais. Kas įsimintina – bičių produktai t.y pienelis, žiedadulkės, duonelė, medus, bičių nuodai – nėra jokia panacėja nuo visų ligų.Tačiau juos vartojant ir derinant kartu su tradicine medicina gaunami žymiai geresni rezultatai gydant infekcines ,neurologines ir kitas lėtines ligas. Taip yra todėl, kad organizmui sergant ar negaluojant, neužtenka į veną skirti antibiotikų.Jie turi veikti kartu su energijos nešikliu – gliukoze, kurios yra meduje, statybinėmis medžiagomis – baltymais, riebalais reikalingomis ląstelių regeneracijai, kurių yra apstu duonelėje ir žiedadulkėse.;hormoninė ir signalų efektyvios perdavimo sistemos nešikliai ir neuromediatoriai reikalingi organizmo audinių ir nervų tarpusavio komunikacijai, jiems reikalingi pirmtakai (prekursoriai) iš kurių gaminasi šios medžiagos – jų gausu bičių pienelyje. Jis taip pat gali būti panaudotas gydant hormoninius sutrikimus, medžiagų apykaitos sutrikimus. Na ir galiausiai ko reikia, kad organizmas sveiktų – gausus kiekis vandens su elektrolitais. Taikant  šias žinias gydant kasdienines ir infekcines ligas, gaunami neblogi rezultatai.Bičių nuodai, dažniausiai įgėlimai naudojami raumenų atpalaidavimui, uždegimo mažinimui ir skausmo malšinimui.

Dar kas verta paminėti apie naujus bičių produktus, kuri gali atsirasti rinkoje – tai gaminiai iš tranų lervų. Matyt, Rumunijoje susiduriama su medaus kainųkrize, nėra užtinkamą kainą realizuoti galimybių medaus todėl kuriami nauji produktai, be medaus ir žiedadulkių. Šia tematika buvo perskaityti du pranešimai:

Pirmas apie uždengtų tranų lervų homogenato panaudojimą kaipvertingą naują maisto šaltinį. Pranešimą perskaitė dr.  Adrian Siceanu. Apie homogenato išgavimo technologiją yra nufilmuotas filmukas ir įdėtas į Youtubei nternetinę platformą. Nuorodą ,susidomėjusiems, galima rasti žemiau pateiktoje fotonuotraukoje. Taigi gali būti išgaunamas trijų rūšių homogenatas, priklausomai iš kokio amžiaus gaunamos lervos.Jei  10 – ties dienų tada pavadinimas yra APILARNIL,  11-13 d – APILARSEAL 14-22 APINIMFAL. Nuo to priklauso baltymų, angliavandenių ir riebalų kiekiai produkte, kalorijų kiekis. (žiūr. foto)

Antras pranešėjas buvo inžinierius Adrian Ciotlaus. Jis net gyvai buvo atsivežęs savo sukurtą produktą iš tranų lervų. Esmė tokia – baltos stadijos lervos, užakiuotos vaško dangteliais, išpjaunamos iš korio ir dedamos į šaldiklį, sušaldomos.Tuomet, naudojant  bičių duonos kūlimo mašiną (autorius naudoja Wilaros gamybos) iškuliamas užšaldyti perai ir iškarto, nedelsiant atliekama liofilizavimas – džiovinimas šaltyje.Gaunamas šviesiai gelsvos ar kreminės spalvos sausos “granulės”. Paragavus ,jų skonis primena anakaridžių riešutų, tik purios konsistencijos, panašiai kaip liofilizuotų džiovintų moliūgų . Koks privalumas – gaunamas idealus baltyminis papildas su idealiu procentiniu baltymų: riebalų: angliavandenių santykiu 40:30:25, pelenų – mikroelementų ų 3 proc. Tradicinė šiuolaikinė medicina teigia, kad maiste angliavandeniai turėtų neviršyti  50 proc. Šiuose abiejuose aukščiau aprašytuose produktuose angliavandenių kiekis yra per pus mažesnis nei rekomenduojamas maksimalus angliavandenių kiekis maiste.

Po kongreso bitininkai buvo nuvežti į ekskursiją, bandymų stotį miesto pakraštyje, maždaug už 15 km. Ten yra įkurtas rezervatas, kurio tikslas saugoti keletą nykstančių augalų rūšių radimvietes, laukinius apdulkintojus, yra žieduojami paukščiai, auga natūraliai kvapiosios vyšnios (prunusMahaleb) ir kiti vietiniai augalai. Ekskursijos metu paklausus apie medingąsias bitynams bazes, buvo atsakyta, kad tai akacijos-robinijos ir Liepos sudaro svarbią reikšmę be žemės ūkio kultūrų. Didžiausias Rumunijos liepynas, vienoje vietoje sudaro įspūdinga 10 000 ha ištisą plotą.

Taigi tokios mokomosios išvyko duoda bendrą naudą, žinių pasisėmimą, tarptautinį apsikeitimą informacija.

Daugiau informacijos galima rasti:

https://api-fito-aromaterapie.ro/congres-2024/

Justinas Kretavičius