Berlyno ,,Žaliojoje savaitėje 2023″ ir mūsų bitininkai

  Lietuvos stende ,,Žalioji savaitė 23″ sausis 20-29 d.

Berlyne  duris atvėrė  tradicine jau 87 – oji tarptautinė žemės ūkio, maisto produktų ir sodininkystės paroda ,,Žalioji savaitė 2023″.Tai viena didžiausių tokio profilio parodų Europoje, mūsų šalis  kaip ir kasmet  pristato geriausius, originaliausius  produktus, pagamintus, išaugintus mūsų krašte. Berlyno merė Franziska Giffey ir Vokietijos žemės ūkio ministras  Cem Ozdemir aplankė Lietuvos Žemės ūkio  ministerijos stendą, o mūsų  ŽŪM vadovas Kęstutis Navickas  pavaišino svečius lietuvišku alumi.

Lietuvos stende puikuojasi ir  UAB  ,,Medaus namai” ekologiškas medus. Šį medų surenka ir bites  prižiūri gerai žinoma  Jūratės ir  Laimono Galvonų bitininkų šeima.  Jie yra įkūrę šeimos ekologinį bityną Zarasų rajone. Ekologiškai ūkininkauti – tai didelis iššūkis, reikalaujantis žinių, patirties, disciplinos, ir dar nemažiau svarbu  švarios , neužterštos aplinkos su turtingomis medunešio ganyklomis. Nuolat industrializuojant  ir chemizuojant žemės ūkį Šiaurės Lietuvoje, , Zarasų rajone dar tokių    natūralių  , neužterštų plotų esama. Bičių produktai, surinkti ekologiniame Galvonų  šeimos bityne, sertifikuoti EKOAGROS.

Šiuo metu  vykstant parodai Berlyne, telefonu susisiekėme su dirbančia prie stendo  bitininke Jūrate Galvoniene:

–  Paroda nuostabi, daug lankytojų, Lietuvos stendą lanko  pavieniai smaližiautojai, ir prekybos atstovai. Tai žymiai platesnė rinka, nei  anksčiau  mūsų įmonei teko dalyvauti  kaimyninėse  Baltijos šalyse.

Džiugu, kad medų galime  pardavinėti stende, ne tik dalinti  vizitines korteles ir lankstinukus, kurių taip pat atsispausdinome  pakankamai. Mūsų kaina  už 1 kg   medaus – 12 eurų, o Lietuvoje ekologišką  medų nedaug  ką pigiau realizuojame savo  elektroninėje parduotuvėje –  po 11, 40 eur.  už kilogramą.

–  Koks Jūsų kelias patenkant  į tarptautinę parodą ,,Žalioji savaitė 23″?

Kviečiant dalyvius į parodą buvo paskelbtas ŽŪM konkursas, jame dalyvavome, kadangi  parodos kryptis- ,, žaliasis kursas”- mūsų produkcija atitiko reikalavimus.

– Šalia  mėsos, grūdų, duonos,  vaisių, kiek  parodoje medaus, kitų bičių produktų?

Mus labai domina bitininkystės kontekstas. Suprantama, kiekvienoje  šalyje surenkama medaus, tačiau  ne visuose stenduose jo galime pamatyti. Štai estų stende  bitininkai nedalyvauja, o latvius atstovauja du bitininkai: vienas iš jų su ekologišku medumi. Didelė Vokietijos  bitininkų pasiūla. Rengėjai skelbia, kad parodą aplankys 400 tūkst. lankytojų, dalyvauja 72 šalys, o mūsų  bitynas  tai  tik  vienas iš 1400 dalyvių. Parodos rezultatus susumuosime vėliau.

Kalbėjosi

Valentinas Juraitis

Lietuvos stende ,,Žalioji savaitė 23″ sausis 20-29 d.

Lietuvos stende ,,Žalioji savaitė 23″ sausis 20-29 d.