Medaus kokybė. Diastazės skaičius atskleidžia falsifikuotojus
Sveiki www.bitynai.lt, su malonumu skaitau ir žiūriu Jūsų elektroninį laikraštį, čia randu daug sau naudingo. Viešumoje kartais girdžiu terminą diastazės skaičius meduje. Paaiškinkite kas tai?
A.Petronis, bitininkas. Joniškis.
Šiandien dažniausiai falsifikuojami medus, vaškas ir propolis. Tai ilgam aktuali tema .
Diastazės skaičius – vienas svarbių rodiklių apibūdinantis medaus kokybę ir grynumą. Diastazė yra meduje esantys fermentai, kurie veikiant šilumai, kaitinant suyra. Diastazės reikšme nurodo medaus amžių, ar buvo veikiamas šilumos,kaitintas, tirpdytas? Pagrindinai meduje esantys fermentai yra invertazė, amilazė(diastazė) ir gliukozės oksidazė. Pagal fermentų kiekį meduje nustatomas diastazės skaičius.Pasaulinėje rinkoje yra patvirtintti standartai , kurie įvardija norminius skaičius nustatančius įvairių rūšių medų. Eurpos Sąjungoje yra minimalus standartas diastazių skaičius apdorotame meduje – 8.
Kokybė nustatoma ir pagal Gote vienetų skaičių, kur įvertinamas fermentų kiekis, kiti rodikliai. Kokybiško naturalaus, teisingai sandėliuojamo, neperkaitinto medaus diastazių skaičius turi būti nuo 10 – 40 Gote vnt. Toks vertinimas pagrindžiamas pagal tarptautiniais dokumentais patvirtitintus normatyvus (CODEX STA 12-1981. REV.1(1982), REV2 ( 2001) ir Direktyva ES 2011/110, patvirtinta 2001 12. 20 d.
Sacharozės , fruktozės, fermentų, neištirpusių dalelių ir kitų dalelių kiekis nustatoma pagal Šade ir Phadebas metodus, o Rusijoje pagal GOST 19792-01 standartą.
Veikia daugybė kitų metodikų , kurios įvardija medaus kokybę ir kilmę.
Reikia pažymėti,kad tame pačiame bityne, viso sezono metu bitės parneša visiškai skirtingo medaus. Ir jo turinį reikėtų įvertinti atliekant atskiras analizes, Ir išrašant atitinkamus kokybės sertifikatus. Bet, ar yra tam laiko ir lėšų?
2011 m. švedų kompanija Magle AB pateikė medaus testavimui skirtas tabletes Phadebas (Phadebas/Amylase). Atrodytų tai pagreitintų ir supaprastintų tyrimo darbą.Tačiau reikia atkreipti dėmesį , kad skirtingi tyrimo metodai rodo skirtingus skaičius tikrinant to paties medaus mėginius. Painiava.
Todėl tarptautinėse rinkose svarbu laikytis suvienodintų metrologijos taisyklių : viską matuoti metrais centimetrais, o ne aršinais ir coliais.
Šiandien daug kalbama apie falsifikuotą medų, apie jo skiedimą, kaitinimą, sumaišymą su kitais produktais. Ar galima tai greitai ir tiksliai patikrinti?
Deja, fizikos – chemijos analizė, biotestavimo būdai nežiūrint į tai, kad jie suteikia daug informacijos, negali objektyviai ir visapusiškai įvertinti produkto kokybės.
Jau nuo senų laikų bandoma falsifikuoti,o kai kurie gamintojai teigia, pagerina medaus kokybę. Pagamina vitaminizuotą -vaistinį medų. Cukraus sirupą sumaišo su morkų arba burokų sultimis, erkškėtrožių nuoviru. Visą turinį sumaišo su gyvulių krauju dar kitais priedais. Ir taip toliau ir t. t. . Po to šį skystį sumaitina bitėms ir gauna ,,skanų“ produktą. Tokį medų vadindavo morkviniu, burokėlių arba erškėtrožių..
Ir šiais laikais kai kurie bitininkai sumaišo medų su bruknėmis, mėlynėmis, bičių pieneliu, maltais riešutais ir dar kai kuo. Kuriami receptai, kiek tik fantazijos turima, norint sudominti pirkėją. Ir visi šie produktai pabrangina medų 5-7 kartus ir kiek kartų suprastina jo kokybę?
Štai stebėjome vieną medaus patikrinimą. Buvo atlikta analizė drėgnumui ir diastazės skaičiaus nustatymui, kuris siekė( 7). Bet įdomu pažymėti, kad sertifikatuose nebuvo nurodytas sacharozės kiekis . Meduje su žemu diastazės skaičiumi (leistinas intervalas nuo 8 iki 40 vnt.).Skaičius 7 rodo, kad yra didelis kiekis sacharozės. Ir tokį , medumi nevadintiną ,,skanėstą“ gauna, kai cukraus sirupą sumaitina bitėms prasto medunešio metu arba iš vis bitėms neišskrendant iš avilio. Tai tikrų tikriausias falsifikatas.
Lietuvos bitininkų sąjungos bendruomenėje nuolat keliamas klausimas kaip principingai patikrinti medaus kokybę Lietuvos rinkoje ( užsienyje tai atlieka atitinkamos institucijos). Kiek to principingumo gali būti priklauso ir nuo visuomenės nuomonės.
Mūsų šalies prekybos tinkluose esama įvairios kokybės medaus… Ir atskiesto su įvežtiniu (ukrainietišku, kinietišku) – žymiai pigesniu. Jeigu atidžiau pasidomėtume prekybos tinkluose , turguose parduodamu medumi, galbūt apsaugotume ir pirkėjų, ir didžiosios dalies bitininkų interesus, kurie dėl sumažintų kainų negali realizuoti savojo.